5 vprašanj, ki jih postavite najemojemalcem

v

Najemodajalci si običajno želijo, da bi v čim krajšem času našli poštenega najemojemalca, za dolgoročni najem. Čeprav bi radi začeli z oddajo nepremičnine čimprej, je pomembno, da si vzamete dovolj časa in potencialne najemojemalce spoznate ter dobro premislite koga boste izbrali. Za vas smo zbrali vprašanja, s pomočjo katerih boste lahko bodočega najemojemalca spoznali ter ugotovili, ali je primeren za najem vaše nepremičnine.

Prihodki najemojemalca

Verjetno si kot najemodajalec želite rednega plačila najemnine. Zato je pomembno, da se seznanite s prihodki potencialnega najemojemalca. Pozanimajte se ali je bodoči najemojemalec zaposlen in ali bo zmožen plačevati najemnino. Če dvomite v njegovo izjavo o zaposlitvi, ga vljudno prosite naj vam delovno razmerje dokaže s pogodbo o zaposlitvi ali s plačilno listo. Če je potencialni najemojemalec pošten, mu to ne bo predstavljajo večjih težav. Njegovo finančno zmožnost boste lahko hitro ugotovili tudi s plačilom varščine.

Če bo potencialni najemojemalec pripravljen in zmožen varščino plačati takoj, je to dober znak. Če pa s plačilom okleva je to lahko pokazatelj, da finančno ni najbolj stabilen in da bodo tudi kasneje z njim težave, predvsem glede rednega plačila najemnine.  

Spoznajte najemojemalca

Poleg plačilne sposobnosti je dobro o potencialnem najemojemalcu pridobiti čim več informacij. Lahko ga povprašajte tudi o njegovih življenjskih navadah, spoznate njegov način mišljenja,... Najemojemalca lahko ocenite tudi glede na njegov videz in vedenje, čeprav je lahko to zavajajoče, zato to naj ne bo edini način spoznavanja. Ne pozabite se pozanimati tudi o preteklih najemih najemojemalca ter o razlogih za menjavo nepremičnine.

Trajanje najema

Potencialnega najemojemalca povprašajte kakšni so njegovi načrti za prihodnost ter poskušajte ugotoviti kako dolgo si želi bivati v vaši nepremičnini. Ta podatek je pomemben še posebej, če si želite najemojemalca za daljši najem. Ta kriterij je lahko nenazadnje tudi odločilen pri končni izbiri najemojemalca.

Otroci

Potencialnega najemojemalca povprašajte tudi o otrocih. Ali jih morda že ima ali jih šele načrtuje. To je predvsem pomembno z vidika kvadrature nepremičnine. Če je le ta manjša lahko najemojemalca opozorite, da morda vaša nepremičnina ni dovolj velika za bivanje celotne družine. S tem se boste izognili kasnejšemu nezadovoljstvu in nevšečnostim.

Hišni ljubljenčki

V zadnjem času so med najemodajalci in najemojemalci razgreta tema hišni ljubljenčki. Velika večina najemodajalcev hišnih ljubljenčkov ne dovoljuje, zaradi česar je vse več nezadovoljstva najemojemalcev. Odločitev ali boste najemojemalcu dovolili hišnega ljubljenčka ali ne je popolnoma vaša, vendar gre na tem mestu opozoriti, da niso vsi hišni ljubljenčki razgrajači in uničevalci pohištva. V kolikor boste najemojemalcu dovolili, da ima hišne ljubljenčke v najemniški nepremičnini se dogovorite, da bodo morebitno škodo, ki jo bo povzročil, plačali oni.  

Izbira primernega najemojemalca ni enostavna, zato si vzemite dovolj časa, da potencialne najemojemalce spoznate in ugotovite kateri je najprimernejši. Tudi če boste zaradi tega začeli z oddajo stanovanja kak mesec pozneje. Oddajo nepremičnine in iskanje primernega najemojemalca lahko zaupate tudi našim strokovnim in izkušenim agentom.

 

Ksenija Vrbnjak, univ. dipl. prav.

 

Nazaj

Zadnje novice

Ali potrebujete odvetnika, ko se zatakne pri nepremičninskem poslu?

Ali potrebujete odvetnika, ko se zatakne pri nepremičninskem poslu?

Ko se odločite za sklepanje nepremičninskega posla na lastno pest, se ob tem lahko pojavijo tudi določeni zapleti. V tem članku, vam bomo predstavili, na koga se je smiselno obrniti že pred začetkom sklepanja nepremičninskega posla kot tudi kasneje ko pride do zapletov ter kako vam lahko posamezni nepremičninski strokovnjak pomaga.

Preden se odločite za obsežno renoviranje, se vprašajte to…

Preden se odločite za obsežno renoviranje, se vprašajte to…

Prenova stanovanja ali hiše je velik zalogaj, zato se morate pred prenovo vprašati ali je to res potrebno in ali imate na razpolago dovolj finančnih sredstev. Prenove se morate lotiti preudarno in s skrbno izdelanim obnovitvenim in finančnim načrtom. V članku opisujemo potek prenove in načrtovanje finančnih stroškov.  

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.