5 vprašanj, ki jih postavite najemojemalcem

v

Najemodajalci si običajno želijo, da bi v čim krajšem času našli poštenega najemojemalca, za dolgoročni najem. Čeprav bi radi začeli z oddajo nepremičnine čimprej, je pomembno, da si vzamete dovolj časa in potencialne najemojemalce spoznate ter dobro premislite koga boste izbrali. Za vas smo zbrali vprašanja, s pomočjo katerih boste lahko bodočega najemojemalca spoznali ter ugotovili, ali je primeren za najem vaše nepremičnine.

Prihodki najemojemalca

Verjetno si kot najemodajalec želite rednega plačila najemnine. Zato je pomembno, da se seznanite s prihodki potencialnega najemojemalca. Pozanimajte se ali je bodoči najemojemalec zaposlen in ali bo zmožen plačevati najemnino. Če dvomite v njegovo izjavo o zaposlitvi, ga vljudno prosite naj vam delovno razmerje dokaže s pogodbo o zaposlitvi ali s plačilno listo. Če je potencialni najemojemalec pošten, mu to ne bo predstavljajo večjih težav. Njegovo finančno zmožnost boste lahko hitro ugotovili tudi s plačilom varščine.

Če bo potencialni najemojemalec pripravljen in zmožen varščino plačati takoj, je to dober znak. Če pa s plačilom okleva je to lahko pokazatelj, da finančno ni najbolj stabilen in da bodo tudi kasneje z njim težave, predvsem glede rednega plačila najemnine.  

Spoznajte najemojemalca

Poleg plačilne sposobnosti je dobro o potencialnem najemojemalcu pridobiti čim več informacij. Lahko ga povprašajte tudi o njegovih življenjskih navadah, spoznate njegov način mišljenja,... Najemojemalca lahko ocenite tudi glede na njegov videz in vedenje, čeprav je lahko to zavajajoče, zato to naj ne bo edini način spoznavanja. Ne pozabite se pozanimati tudi o preteklih najemih najemojemalca ter o razlogih za menjavo nepremičnine.

Trajanje najema

Potencialnega najemojemalca povprašajte kakšni so njegovi načrti za prihodnost ter poskušajte ugotoviti kako dolgo si želi bivati v vaši nepremičnini. Ta podatek je pomemben še posebej, če si želite najemojemalca za daljši najem. Ta kriterij je lahko nenazadnje tudi odločilen pri končni izbiri najemojemalca.

Otroci

Potencialnega najemojemalca povprašajte tudi o otrocih. Ali jih morda že ima ali jih šele načrtuje. To je predvsem pomembno z vidika kvadrature nepremičnine. Če je le ta manjša lahko najemojemalca opozorite, da morda vaša nepremičnina ni dovolj velika za bivanje celotne družine. S tem se boste izognili kasnejšemu nezadovoljstvu in nevšečnostim.

Hišni ljubljenčki

V zadnjem času so med najemodajalci in najemojemalci razgreta tema hišni ljubljenčki. Velika večina najemodajalcev hišnih ljubljenčkov ne dovoljuje, zaradi česar je vse več nezadovoljstva najemojemalcev. Odločitev ali boste najemojemalcu dovolili hišnega ljubljenčka ali ne je popolnoma vaša, vendar gre na tem mestu opozoriti, da niso vsi hišni ljubljenčki razgrajači in uničevalci pohištva. V kolikor boste najemojemalcu dovolili, da ima hišne ljubljenčke v najemniški nepremičnini se dogovorite, da bodo morebitno škodo, ki jo bo povzročil, plačali oni.  

Izbira primernega najemojemalca ni enostavna, zato si vzemite dovolj časa, da potencialne najemojemalce spoznate in ugotovite kateri je najprimernejši. Tudi če boste zaradi tega začeli z oddajo stanovanja kak mesec pozneje. Oddajo nepremičnine in iskanje primernega najemojemalca lahko zaupate tudi našim strokovnim in izkušenim agentom.

 

Ksenija Vrbnjak, univ. dipl. prav.

 

Nazaj

Zadnje novice

Kdaj je pravi čas za nakup nepremičnine?

Kdaj je pravi čas za nakup nepremičnine?

Veliko ljudi se pred nakupom nepremičnine vpraša ali je zdaj res tisti pravi čas za nakup nepremičnine. Poleg tega se postavljajo še najrazličnejša vprašanja. Kaj bo s cenami nepremičnin? Bodo le te vrtoglavo narastle ali morda padle? Kako naj vem kdaj je tisti pravi čas za nakup? Na ta vprašanja vam bomo poskušali odgovoriti v nadaljevanju.  

Kako izbrati najboljšo sosesko za življenje?

Kako izbrati najboljšo sosesko za življenje?

Tudi vi razmišljate o selitvi ali morda o nakupu nove nepremičnine, morda celo o novogradnji? Ob tem pa se vam nenehno poraja vprašanje: kje sploh želim živeti? Kje je tisti kraj, na katerem bom pripravljen živeti celo življenje? Kakšna naj bo soseska, kjer bom živel? V tem prispevku vas bomo skušali pripeljati do rešitve te dileme.

Plačati notranjega oblikovalca ali vzeti stvari v svoje roke?

Plačati notranjega oblikovalca ali vzeti stvari v svoje roke?

Veliko ljudem se zdi najem notranjega oblikovalca potrata denarja, zato raje vzamejo stvari v svoje roke. Ste tudi vi med njimi? V tem članku vam bomo predstavili notranjega oblikovalca tudi iz drugega zornega kota ter vam predstavili zakaj ga je smiselno najeti in kako bo to vplivalo na vaše vsakodnevno bivanje.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.