5 pokazateljev, da imate dobre sosede

v

Slovenci smo znani po nekoliko slabših sosedskih odnosih in predvsem sosedski nevoščljivosti. Da spremenimo to dejstvo, si moramo prizadevati, da bodo naši medsosedski odnosi dobri. Dobri odnosi s sosedi nenazadnje doprinesejo k mirnejšemu in boljšemu življenju. Ali je vaš sosed dober sosed lahko preverite v naslednjih točkah.

»Dober dan.«

Prvo in zlato pravilo dobrih sosedskih odnosov je pozdrav. Če vas sosed pozdravi, pomeni da vas je opazil in da mu ni vseeno za vas. Pozdrav naj ne bo samo del bontona, ampak naj izkazuje spoštovanje do tistega, ki ga srečujete vsakodnevno. Običajno se iz pozdrava odvije tudi kratek pogovor ali celo klepet, kateri naj bo iskren.

Tudi v primeru če nas sosed ne pozdravi, ne pomeni nujno, da je slab sosed. Morda ima slab dan ali je le nekoliko sramežljivejše sorte. Vendar pa nam takšen sosed lahko hitro ustvari neprijetno in nerodno življenjsko okolje.

Sosedska pomoč

Ni zapisanega pravila, da si morajo sosedje med seboj pomagati, vendar to izhaja iz dobrih sosedskih odnosov. Če nam sosed prijazno ponudi pomoč jo sprejmemo in ob priliki tudi povrnemo. Na primer, če vidimo, da se sosed muči s prenašanjem težkih predmetov, mu priskočimo na pomoč. Če vidimo, da se mu je pokvarila kosilnica, mu prijazno posodimo svojo.

Če nas prosi, da mu popazimo na hišo, rože in živali ko bo odsoten, mu to prijazno postorimo. Nenazadnje ne vemo, kdaj bomo takšno pomoč potrebovali tudi sami. Če si med seboj priskočite na pomoč, lahko rečemo, da ste dobri sosedje.

Če se bojite, da vas bo nekdo tretji prijavil, da opravljate delo na črno, ko pomagate sosedu, je ta strah popolnoma odveč. Zakon namreč določa, da sosedska pomoč ni delo na črno. Zakon za sosedsko pomoč šteje: »…opravljanje dela med sosedi, kadar med njimi obstaja določena bližina v smislu prebivanja, če med njimi ni sklenjene pogodbe in je delo opravljeno brez plačila ter če ga ne opravi pravna oseba ali podjetnik, ki opravlja dejavnost, ki je neposredno vezana na opravljeno delo, kakor tudi druge oblike medsosedske pomoči, določene v zakonu.«

Hrupnost

Večina sosedskih sporov izvira ravno iz razloga prekomernega hrupa. Od soseda ne moremo pričakovati, da bo ves dan tiho kot miš. Vsekakor pa se moramo vsi skušati vzdrževati prekomernega hrupa, še posebej v času nočnega počitka. Če naš sosed le tega ne spoštuje, ga najprej na to prijazno opozorimo. Če je sosed razumevajoč, se nam bo najprej za nastalo situacijo opravičil, v bodoče pa pazil, da ne bo kratil našega nočnega miru.

V večstanovanjskih objektih predstavlja hrup še večjo težavo kot sicer. Zato se morate s tem sprijazniti že pred selitvijo v takšno okolje. Tukaj mora biti vaša toleranca hrupa nekoliko višja kot med sosedi na vasi. Kadar pripravljamo zabavo in pričakujemo, da bo nastala povečana hrupnost, opozorimo soseda na to nekoliko prej. Dober sosed bo razumel, če si občasno privoščimo malo daljše slavje ali če vaši otroci občasno igrajo nogomet po dnevni sobi. Dober sosed razume, da niste popolni in da se tudi vi kdaj radi malo bolj "sprostite".

Urejenost okolice in čistoča

Dober sosed poskrbi, da ima svoje dvorišče in okolico lepo urejeno. Tako vsi sosedje skrbijo, da je trava pokošena skozi vso leto, v jeseni pa vsi pospravijo odmrle liste, da jih veter ne raznaša po soseski. Poskrbeti moramo tudi za obrezovanje vrta in čiščenje gredic. Dober sosed v večstanovanjskem objektu poskrbi za čistočo skupnih prostorov. Kdor pusti smeti na hodniku ali v skupnih prostorih, ni ravno dober sosed.

S tem ravnanjem sosed kaže nespoštovanje do vseh prebivalcev v stavbi. Dobri sosedje si med seboj izkazujejo vljudnost in spoštljivost z rednim odstranjevanjem smeti, ter skupnim čiščenjem javnih površin. Ko bo sosed pozimi počistil parkirišče, ne bo na to mesto postavil »gajbe«, da na tem mestu ne bi parkirali vi, ampak vam bo vljudno pomagal očistiti tudi vaše parkirišče.

Hišni ljubljenčki

En izmed pogostejših razlogov sosedskih sporov so tudi hišni ljubljenčki. Če sosed skrbi za svojega ljubljenčka tako, da ne laja neprestano, da ne teka prosto po ulici brez nadzora ali uničuje naših stvari, lahko rečemo da je dober sosed. Dobro je tudi da nas sosedovi hišni ljubljenčki spoznajo in si nas zapomnijo, da ne bodo lajali vsakokrat ko nas vidijo.

To lahko najenostavneje dosežemo s prijateljskimi pogovori čez ograjo ali medsebojnimi obiski. Če imamo hišnega ljubljenčka mi, soseda povprašamo ali ga ta kdaj moti tj. ali kdaj prekomerno laja, ali prekomerno hodi po sosedovem zemljišču ipd. Če nam sosed popazi na hišnega ljubljenčka ko smo odsotni, spadamo med srečneže, ki imajo zares dobre sosede.

Zaključne misli

Kljub temu, da lahko prosto izbiramo kje bomo živeli, ne moremo izbirati svojih sosedov. Pred nakupom nepremičnine se prepričajte kakšen je vaš sosed. To lahko preprosto poizveste pri sedanjih prebivalcih ali pri sosedih samih. Dober sosed pripomore k boljšemu življenju.

Nenazadnje je med sosedi potrebno zgolj nekoliko strpnosti, spoštovanja in uvidevnosti, da bodo vaši odnosi dobri. Saj veste - kdor išče težave in napake, jih bo našel. Tisti, ki pa išče rešitev, jo bo ravno tako našel.

Ksenija Vrbnjak, univ. dipl. prav.

Viri

  • Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (Uradni list RS, št. 32/14 in 47/15 – ZZSDT)
  • SiolNET, Kakšnega soseda imate?
  • SVET24, informativne vsebine d.o.o., Kakšni sosedje smo Slovenci?

Nazaj

Zadnje novice

Zakaj je nepremičninska agencija vaša daleč najcenejša opcija?

Zakaj je nepremičninska agencija vaša daleč najcenejša opcija?

Pred nakupom ali prodajo nepremičnine se verjetno vsakdo vpraša ali se je bolje lotiti nepremičninskega posla na lastno pest ali s pomočjo nepremičninske agencije. Največkrat se posamezniki odločijo, da se bodo nepremičninskega posla lotili sami, čeprav si z nepremičninskim področjem niso najbolj domači. Največkrat je pri tem tehten argument »previsoko« plačilo za posredovanje nepremičninski agenciji. Da enkrat za vselej rešimo to dilemo s plačilom provizije, si poglejmo koliko dejansko znaša provizija in koliko lahko znašajo težave, ki si jih lahko nakopljemo če nepremičninskega področja ne poznamo dovolj dobro.

Je bolje živeti v mestu ali na podeželju?

Je bolje živeti v mestu ali na podeželju?

Ljudje smo različni in imamo različna merila, vrednote, interese, želje in potrebe. Nekomu je najboljše živeti na podeželju, spet drugemu v mestnem središču in spet tretjemu na morski obali. V članku vas želimo popeljati skozi prednosti in slabosti, ki vam jih lahko nudi življenje v mestu in življenje na podeželju.

Štiri presenetljive stvari na katere ne rabite gledati, ko kupujete nepremičnino

Štiri presenetljive stvari na katere ne rabite gledati, ko kupujete nepremičnino

Na spletu zlahka najdemo informacije o tem, na kaj moramo biti pozorni ko kupujemo nepremičnino. Težje pa najdemo informacije o tem, kaj ob nakupu nepremičnine ni bistvenega pomena in kaj nas ob nakupu nepremičnine ne sme zmotiti. V tem članku je v ospredje postavljen nakup stanovanjske hiše.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.