5 nepremičninskih trendov na katere moramo biti pozorni v letu 2018

v

Gospodarske razmere so naklonjene urbanizaciji in pisarniškemu delu

Glede na vse pokazatelje gospodarska slika ostaja zelo optimistična. Možnost določenega kratkoročnega nihanja je zgolj zaradi političnih nestabilnosti, kot je npr. »Brexit«, odcepitev Katalonije… Vendar tem dogodkom navkljub je zaposlenost prebivalcev v Evropi zelo visoka, po podatkih Eurostata naj bi bila na najnižji ravni od januarja 2009.

Prav zaradi teh pozitivnih pokazateljev v evropskem gospodarstvu, je povpraševanje po pisarniških, logističnih in maloprodajnih nepremičninah zelo veliko. Institucionalni investitorji v nepremičnine težijo k investiciji v nepremičnine v centrih mest, saj ta mesta ponujajo različne spodbude k obnavljanju že obstoječih zgradb.

Nov / stari potencial v stanovanjskih nepremičninah

Svetovna rast prebivalstva se nadaljuje: sedanja projekcija je določila približno 1,1% letno. Zato je neizogibno, da bodo na odločitve o naložbah vedno bolj vplivali demografski dejavniki. V naslednjih 13 letih se pričakuje, da bo prebivalstvo naraslo za več kot milijardo ljudi, predvsem v urbanih območjih. Povpraševanje po vseh vrstah stanovanjskih nepremičnin bo ostalo dejavnik stabilnosti za nepremičninsko industrijo.

Še en segment, ki ponuja nove možnosti, je vedno večja populacija starejših. Leta 2017 je bil eden izmed štirih Evropejcev star več kot 60 let. Torej bo ustrezna višja stanovanjska in negovalna dejavnost naslednja velika stvar kot trend, zlasti v Evropi in ZDA.

Obrestne mere, ki se ne spreminjajo višajo cene nepremičnin

Konec januarja se je Evropska centralna banka odločila, da bo glavno posojilno obrestno mero ohranila na 0% in stopnjo vloge za banke na -0,4%. Odkupi državnih obveznic so se od januarja znižali na polovico, na 30 milijard evrov in bodo ostali na tej ravni vsaj do septembra 2018. To zlasti v Evropi pomeni, da državne obveznice še vedno ne bodo imele velike konkurence pri naložbah v nepremičnine, vlagateljev pa bo še naprej čedalje več na nepremičninskem sektorju in zaradi veliko denarja, bodo cene lahko tudi rastle.

Dodana vrednost kot eden izmed mogočih trendov

Nepremičnine so vedno manj dostopne po vseh oblikah, posledična zvišanja cen pa znižujejo donosnost nepremičnin. Torej, ključni investitorji se vse bolj obračajo na nepremičnine z dodano vrednostjo, čeprav morda niso najbolj naklonjeni temu, saj obstaja tveganje, da jih dolgo nebi uspeli prodati ne glede na veliko denarja na trgu. Vendar je to eden izmed mogočih trendov za prihodnost.

»Nišni« trgi

Kot zadnji izmed mogočih trendov v letu 2018, ki ga bomo pogledali je iskanje »nišnih« nepremičnin (v smislu namena nepremičnin) oz. nakup nepremičnin na določenih »trendovskih« krajih, kjer so nepremičnine v vedno večjem povpraševanju. Za primer nepremičnin po namenu, je poleg pisarniških nepremičnin in stanovanjskih potrebno izpostaviti nepremičnine za skladiščenje in logistiko. Glede »trendovskih« krajev pa je potrebno pogledati, kje se ljudje v današnjih časih lahko počutijo najbolj sproščene po zaključenem delovnem tednu ali dnevu.

Zaključek

Glede na vse navedene trende, ki smo jih pregledali v tem članku, se bo v letu 2018  lažje odločiti za nakup prihodnje nepremičnine oz. za čas prodaje, da dosežemo najvišjo ceno ob prodaji.

Literatura:

 

Spisal:

Dipl. pravnik Mihael Javornik Leskovar

Nazaj

Zadnje novice

To so najboljša evropska mesta za investicijo v nepremičnine v letu 2018!

To so najboljša evropska mesta za investicijo v nepremičnine v letu 2018!

Kot investitor na nepremičninskem trgu se morate predhodno definitivno pozanimati o smiselnosti nakupa določene nepremičnine. V tem članku bomo pogledali v katerih krajih je smiselno investirati v nepremičnine v Evropi v letu 2018 in zakaj.

Kdaj se lahko odpove najemna pogodba?

Kdaj se lahko odpove najemna pogodba?

Delež prebivalstva, ki živi v najemniških stanovanjih narašča, seveda pa je vedno več tudi lastnikov, ki svoja stanovanja oddajajo v najem. Najemna pogodba je sicer urejena v Obligacijskem zakoniku, vendar se za stanovanjska najemna razmerja uporablja Stanovanjski zakon (SZ-1), ki je specialnejši predpis. Med drugim Stanovanjski zakon ureja tudi vprašanje odpovedi najemnega razmerja. Ta prispevek velja zgolj za odpovedi najemnih pogodb, katerih predmet pogodbe so tržna najemna stanovanja. To so tista stanovanja, ki se prosto oddajajo na trgu (niso na primer neprofitna ali namenska najemna stanovanja).

Century 21 - Pr(a)va misel pri nakupu / prodaji vaše nepremičnine
Vnesite svoj oglas
Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.