Ali potrebujete odvetnika, ko se zatakne pri nepremičninskem poslu?

v

Ko se odločite za sklepanje nepremičninskega posla na lastno pest, se ob tem lahko pojavijo tudi določeni zapleti. V tem članku, vam bomo predstavili, na koga se je smiselno obrniti že pred začetkom sklepanja nepremičninskega posla kot tudi kasneje ko pride do zapletov ter kako vam lahko posamezni nepremičninski strokovnjak pomaga.

Odvetnik za nepremičnine

Odvetnik za nepremičnine je pravni strokovnjak na področju nepremičninskega prava in lahko stranki pojasni vse sestavine pravnega posla. Odvetnik vam tako omogoči, da se že pred začetkom nepremičninskega posla seznanite s tveganji in morebitnimi posledicami, ki lahko nastanejo pri sklenitvi pravnega posla. Odvetnik lahko preveri tudi pravno stanje nepremičnine ter tako ugotovi ali na določeni nepremičnini obstajajo stvarne pravice drugih. (Pravno stanje nepremičnine pa lahko tudi sicer sami preverite s vpogledom v zemljiško knjigo.)

S to razliko, da vam bo odvetnik znal svetovati tudi glede tveganj pri sklepanju nepremičninskega posla z nepremičnino, ki je na kakršenkoli način obremenjena. Odvetnik vam lahko pripravi tudi pogodbo ter hkrati pojasni katere listine so potrebne za veljavno sklenitev pogodbe. Odvetnik pa vam bo pomagal tudi pri izračunu davka na nepremičnine, pri sklepanju posameznih pogodb ter vam bo pomagal poiskati najugodnejšo rešitev. Poleg ugodne rešitve pa bo odvetnik poskrbel tudi za ustrezno zaščito obeh pogodbenih strank, ki nastopata v nepremičninskem poslu.

V kolikor ste v vlogi kupca vam svetujemo, da vam pri nepremičninskem poslu na pomoč priskoči odvetnik. Na tak način se boste prepričali, da je vaš nakup zaščiten. Ne pozabite da v kolikor pride do določenih nevšečnosti pri prodaji nepremičnine, bodisi pri oceni nepremičnine, financiranju itd. se lahko znajdete v velikih težavah, če v svojo pogodbo niste vključili vseh potrebnih elementov.


Notar

Tudi notar je pomemben člen, predvsem v zaključni fazi prodaje nepremičnine. Notar mora identificirati pogodbeni stranki ter overiti istovetnost podpisa pogodbenih strank na prodajni pogodbi. Prav tako pa notar v večini primerov poskrbi za vpis hipotek ter lastninske pravice novega lastnika (kupca) v zemljiško knjigo.

Nepremičninski agent

Veliko nepremičninskih poslov se sklepa preko nepremičninske agencije. Nepremičninski agent vam poda vpogled na trg in vas lahko vodi čez celoten postopek prodaje nepremičnine. Tako vam nepremičninski agent tudi svetuje kakšna je primerna cena za prodajo ali nakup, pomaga vam pri izbiri primerne nepremičnine, kot to tudi pri izbiri primernega kupca ali prodajalca. Nepremičninski agentje se z nepremičninskimi posli srečujejo vsakodnevno, tako da jim je to področje popolnoma domače in so posledično tudi dobro strokovno podkovani.

Zaključek

Že pred začetkom nepremičninskega posla se je smiselno obrniti na enega izmed navedenih nepremičninskih strokovnjakov. V kolikor pa vztrajate pri sklepanju posla v lastni režiji, vam priporočamo, da se nemudoma obrnete na enega izmed njih, če se pojavijo kakršnikoli zapleti. Strokovnjaki za nepremičnine so visoko usposobljeni, kar posledično pomeni, da vas bodo lahko hitro usmerili na pravo pot ter vam pomagali rešiti kakršenkoli problem.

 

Ksenija Vrbnjak, dipl. prav. (UN)

 

Viri:

https://www.odvetnica-zagar.si/nepremicninsko-pravnistvo

https://www.doctorhouse.si/blog/nepremicninski-strokovnjaki-ki-pomagajo-pri-prodaji-nepremicnine/

Nazaj

Zadnje novice

5 največjih mitov o nepremičninskih agentih (in zakaj jim ni dobro verjeti)

5 največjih mitov o nepremičninskih agentih (in zakaj jim ni dobro verjeti)

Kupci in prodajalci nepremičnin imajo pogosto napačno predstavo o nepremičninskih agentih – o njihovem delovanju, o postopku ter o samem razmerju z nepremičninsko agencijo. V članku vam bomo predstavili pet mitov (in pet resnic) o delovanju in sodelovanju nepremičninskega agenta s kupci in prodajalci nepremičnin.

 

Kaj storiti, ko imate težave s sosedi

Kaj storiti, ko imate težave s sosedi

Slabi medsosedski odnosi so povzročitelj slabe volje in posledično vplivajo na kakovost vašega življenja. V kolikor se je tudi vam pripetilo, da ste naleteli na sosede iz nočne more, vam v članku opisujemo, kako lahko slabe medsosedske odnose poskušate izboljšati. S premišljenim pristopom do soseda lahko izoblikujete prijateljske odnose in s tem ustvarite tudi prijetnejše okolje za bivanje.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.